Klanen

– den kollektive kroppen

Gjennom ti måneder fulgte Elisabeth Skoglund Johnsen fotballsupportere i Klanen, Vålerengas uavhengige supporterklubb. Hun viser i denne boka hvordan innlemmelsen i et supporterfellesskap i stor grad skjer gjennom kroppen.

Gjennom ti måneder fulgte Elisabeth Skoglund Johnsen fotballsupportere i Klanen, Vålerengas uavhengige supporterklubb. Hun viser i denne boka hvordan innlemmelsen i et supporterfellesskap i stor grad skjer gjennom kroppen.

Klanen deler en virkelighet der måter å bruke kroppen på, internaliseres i individene. Kroppsteknikkene som utøves på tribunen må mestres før individet blir en del av fellesskapet. Klanen fremmer engasjement, deltakelse og en aktiv bruk av kroppen som en forutsetning for å være en god supporter. På tribunen blir kroppen brukt som et fysisk arbeidsverktøy for å kommunisere mening mellom supporterne, mot spillerne og mot rivaliserende supportere.

 

Om forfatteren:

Elisabeth Skoglund Johnsen er utdannet sosialantropolog ved Universitetet i Oslo.

 

Utdrag fra boka:

Det er umulig å få kontakt med blikket hans. Øynene fokuserer kun på én ting. Han står i utgangsposisjon, en stilling han alltid står i når det er rolig på banen, godt plassert med begge føttene i bakken og med armene i kryss over brystet. Plutselig skjer det noe. Forsiktig hever han armene ut fra kroppen, de stopper et øyeblikk foran brystkassa. Begge nevene hans er knyttet. Han presser overkroppen fremover, føttene finner balansen på tåballene. Han har funnet stillingen, han er klar. Armene hans begynner å bevege seg igjen, og idet hendene når hodet, faller han tilbake på begge føttene. Han gnir hendene gjennom håret og bøyer knærne. Armene faller tungt ned langs siden i det han utbryter i et høyt og langt skrik: «Faaaeeeen!» Ballen treffer tverrligger og blir klarert ut av forsvaret. Han avslutter seansen med et lite «hælvete» for seg selv som bare vi nærmeste rundt ham hører. Han sparker i setet foran seg, før han snur hodet rundt og spytter i betongen under oss. «Det var nære, ass.» Han tenner en røyk, legger hodet bakover og blåser røyk ut av munnen. Han stumper sigaretten før den er ferdig, og stiller seg i utgangsposisjonen igjen. Godt plassert på føttene og med armene i kryss over brystet. Han er klar for neste sjanse.

Andre bøker om Forskning, Fotball