Ikke lenger i salg: Drømmelaget

De spilte bedre fotball da Charlie George var ung

Drømmelaget gir et morsomt og usminket innblikk i utvalgte spilleres liv og karriere. Her trer de fram: profilene, heltene og fotballgeniene som vi ble kjent med på 70-tallet, og som har skrevet fotballhistorie i verdens tøffeste liga.

Vi møter dem i ei bok full av minner og unike kamper, men vi følger også disse heltene etter at fotballstøvlene er lagt på hylla. Drømmelaget er rikt illustrert av den legendariske tegneren av Buster, Reijo Stävenborg.

Her er Petter Karlssons drømmelag:
1. Pat Jennings
2. Viv Anderson
3. Terry Butcher
4. Emlyn Hughes
5. Kenny Hibbitt
6. Alan Hudson
7. Billy Bremner
8. Charlie George
9. Steve Heighway
10. Peter Osgood
11. Peter Lorimer

Til norsk av Torbjørn Moen

 

Smakebit fra innledningen, copyright Akilles

Fotballidiotens forsvarstale

Fordi jeg pleide å skulke søndagsskolen, gikk jeg lenge rundt og trodde at Paradis lå i London.

Og det var Charlie Georges’ feil.

Med langt, flagrende englehår og beina godt planta i den grønne Wembleymatta, stod han der som en gulkledd frelser og pekte mot himmelhvelvingen, mens elleve røde smådjevler løp forskremt over sidelinja og forsvant inn i evigheten.

Det var faktisk bare kinnskjegget som ikke passa helt inn i bildet.

For Jesus hadde sannsynligvis ikke kinna dekt av røde, lurvete koteletter der påskesolas siste stråler glimra foruroligende, før mørket senka seg som et svart lokk over svikets Getsemane.

Frelsere pleier forresten ikke å ha møkkete knær og leirete fotballstøvler, heller.

Men likevel …

Jeg klarer ikke helt å gi slipp på den noe sakrale ordbruken her. (Farfar var pastor. Han sykla rundt Östergötland med Jesus i hjertet og bibelen tjora fast på bagasjebrettet. Ikke all verdens søndagsskoleskulking har klart å jage bort Bibelens svulstige prosa og underfundige poesi fra vokabularet mitt.) Når skuddet til sist kommer – et lite vidunder av et vristskudd som liksom løfter seg ut av selve urfjellet, vrir seg til himmels som på englevinger og druser inn i nettet bak en sprellende keeper, er det som å se lyset – som å oppleve frelse og forløsning.

Gå i fred og synd ikke mer!

Ut i maisola.

Ned på plenen.

 

Les hva anmelderne mener:

Aftenposten:

«Når du finner latter og tårer mellom de samme to permene, har du garantert hatt en god opplevelse.» Jan Erik Thorsen i Aftenposten.

Nettavisen

Andre bøker om Fotball