Nye Bislett stadion

«Det nye Bislett» er en praktbok om Bislett stadion, om forhistorien, debatten og ikke minst om det arkitektoniske.

Stort sett alle fjernsynsoverføringer fra store idrettsbegivenheter starter og slutter med luftfotografier fra «the place of act» – en opplyst arena. Bislett viser seg som en stor, glødende gryte, med bevegelse på sidene, og i bunnen innbydende rød og grønn. Bislett stadion i Oslo er Nordens mest kjente friidrettsstadion. Her er det satt 65 verdensrekorder, og her arrangeres Bislett Games hvert år. Bislett er en av Golden League-arenaene, de andre ligger i Roma, Paris, Zürich og Berlin. Det nye Bislett stadion ble innviet ved Bislett Games i 2005. 

Bisletts arkitektur er tilpasset byen. Det er en bygning av betraktelig størrelse, men den oppfattes likevel som en bygningsmasse i en menneskelig målestokk. Samspillet mellom fasademuren, malt i lyse, gule nyanser, og de omkringliggende bygningene, med sine forskjellige stilarter, gir stedet mangfold og opplevelsesrikdom.

Ulf Grønvold skriver i Arkitektur i Norge, Årbok 2006, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design: «Bislett var ingen arkitektonisk perle, og det var en lykke at det ble revet. Det nye stadionanlegget er mer velutformet, og mye mer anvendelig. Dessuten har det en kommunal nøkternhet som stemmer med det vi hadde. Nye Bislett har vår tids formuttrykk, men gir assosiasjoner til det gamle og klarer å bære videre minnene om fordums idrettsfester. Ingen liten prestasjon.»

Redaktør er Mads Møller. All tekst er på både bokmål og engelsk.

Andre bøker om Oppslagsverk